Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди днес сънародниците си, че израелците са въвлечени

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди днес сънародниците си, че израелците са въвлечени
Коментари Харесай

Сблъсъкът Израел - Хамас: Стотици жертви и хиляди ранени, Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно

Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди през днешния ден сънародниците си, че израелците са въвлечени в една дълга и продължителна война, в която до този миг починаха стотици хора от двете враждуващи страни, а хиляди бяха ранени, обобщават международните организации.

Израелски медии оповестяват, че жертвите на офанзивата на Хамас срещу Израел са 300. А ранените са над 1500. Според информацията на палестинските здравни управляващи жертвите на израелската интервенция против линията Газа, подета през вчерашния ден и известна като  операция  " Железен меч ", са вече 313, а ранените са 1990. Операцията, включваща главно въздушни удари, само че и дейности на израелските сухопътни сили, изравни със земята здания в палестинската територия. Тя бе подхваната,  след като радикалното палестинско придвижване Хамас разгласи през вчерашния ден сутринта, че е почнало интервенция, наречена " Потопът от Ал Акса ", изстреля хиляди ракети по Израел, до момента в който въоръжени палестински бойци проникнаха по суша и море на палестинска територия, взеха десетки цивилни и военни за заложници, избиха цивилни и военни и влязоха в битки с израелските сили в израелски обитаеми места.  

Операцията на Хамас против Израел бе оповестена от Мохамед Дейф, ръководителя на бригадите Изедин ал Касам - въоръженото крило на Хамас. Именно той сподели и, че против Израел са били изстреляни през вчерашния ден сутринта 5000 ракети. Целта на интервенцията е да се постави завършек на всички закононарушения на окупаторите, сподели Дейф. Израелската войска съобщи, че ракетите, изстреляни от Хамас, са над 3000. 

Под прикритието на тези ракети бойци на Хамас са проникнали по суша, с плавателни съдове и даже с моторизирани делтапланери на израелска територия. Те са преодолели безпроблемно строго охраняваната с съвременна техника ограда, отделяща Израел от линията Газа и възприемана до момента като " интелигентна разграничителна преграда ". Последваха офанзиви на въоръжени палестински бойци против израелски военни позиции и против хора посред улицата или в домовете им. Паникьосани поданици на израелски обитаеми места около линията Газа съумяха да се свършат с израелски медии и описаха, че чуват пукотевица по улиците, че въоръжени мъже са нахлули в домовете им и се пробват да стигнат до бомбоубежищата в къщите им, където те се укриват. 

Вчера Нетаняху разгласи след началото на офанзивата на палестинското придвижване, че Израел е в положение на война. Той се зарече, че Израел ще победи в тази война, че врагът ще заплати невиждана цена и че Хамас ще бъде унизен. Малко по-късно израелската войска разгласи, че е унищожила с въздушни удари редица военни уреди и командни пунктове на Хамас в линията Газа. Днес стана ясно, че почитан кадър на Хамас - Айман Юнис, е измежду жертвите на израелските удари по Газа. 

" Първата фаза на интервенцията е на привършване посредством елиминиране на огромен брой противников сили, които проникнаха на наша територия ", съобщи през днешния ден израелският министър председател.

" На път сме да реализираме огромна победа ", обаче разгласи от собствен ред водачът на Хамас Исмаил Хания.

През нощта израелските въздушни удари по линията Газа продължиха, оттова пък продължиха ракетните залпове по Израел. Продължават и боевете по суша сред израелските сили и въоръжени бойци на Хамас, проникнали в Израел.

Според израелски издания отвлечените от бойци на Хамас израелци са към стотина, до момента в който управляващите не са дали никакви публични числа. Израелци през днешния ден търсят своите близки и диалози с тях се излъчват непрестанно  по израелските медии. Някои описват, че са видели свои близки във видеа с израелски заложници, държани в плен от Хамас в линията Газа. Видеата се популяризират в обществените мрежи.
 
Израелски медии през днешния ден оповестяват имена на убитите през вчерашния ден израелци, които към този момент са били разпознати, като измежду жертвите има деца и младежи. Израелската войска пък разгласява на специфичен интернет уебсайт данни за 26 убити от през вчерашния ден израелски военнослужещи, измежду които има и дами.

Това е най-кървавата ескалация на напрежението сред израелците и палестинците от години насам. " Случилото се през днешния ден в Израел е невиждано ", съобщи още през вчерашния ден израелският министър председател.   " Всички места, на които Хамас се укрива, ще бъдат превърнати в руини ", закани се той.

Днес израелската войска разгласи, че до момента е ликвидирала стотици въоръжени бойци по време на сражения в Южен Израел и линията Газа, а десетки палестински бойци са били пленени. Израелската войска си даде и период до 24 часа да изтегля всички поданици на обитаемоте места в зоната близо около линията Газа и сподели, че ще доближи всяко едно място там и ще ликвидира всеки терорист на израелска територия.

Военните оповестиха, че са разрешили две обстановки със заложници в Израел тази заран, само че не излиза наяве дали заложниците са живи, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на израелски боен представител. В южния израелски град Сдерот, който е наоколо до линията Газа, бойци на Хамас бяха нахлули в полицейския сектор и се бяха барикадирали там, само че тази рецесия завърши, разгласи израелската полиция. Десет терористи са били обезвредени от полицията и от израелските специфични сили. Петима терористи пък са били премахнати, преди да нападат израелски плаж.

Вчера вечерта израелската войска съобщи, че стотици палестински бойци към момента са на израелска територия. Днес израелските сили водят боеве с бойци на Хамас на осем места в Израел, допълват военните.

Рано тази заран при следващ ракетен залп на Хамас е била изумена болница в израелския град Ашкелон, както са били нанесени вреди на постройката, само че няма данни за жертви. При израелските въздушни удари по Газа пък през вчерашния ден бе изумена и 14-етажна постройка, която бе изравнена със земята. В нея е имало десетки жилища и офиси на Хамас. Тя се е намирала в центъра на град Газа и жителите ѝ са били предизвестени от израелските сили преди нанасянето на удара. " Репортери без граници " заяви и за изумена болница в Газа, като там имало убити, само че броя не се прецизира. След един от израелските удари по линията Газа нов ракетен залп на Хамас порази четири израелски града, включително и Тел Авив и близко предградие.

Организация на обединените нации заяви, че 20 000 души са напуснали домовете си в линията Газа от началото на интервенцията на израелските сили.

Израелският министър председател разгласи още през вчерашния ден, че се преустановяват доставките на ток, храна и други артикули от Израел към палестинската територия, която е под строга израелска обсада от 2007 година, когато Хамас пое контрола върху нея.

Днес ще има изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации поради ескалацията на напрежението. Палестинците упорстват и за незабавно съвещание на Арабската лига.

Нападението на Хамас беше наказано от редица водачи и организации от целия свят, които засвидетелстваха взаимност с Израел. Но дейностите на Хамас бяха приветствани от Хизбула и от Иран.

Ескалацията на напрежението стана тъкмо когато се навършват петдесет години от израело-арабската война през 1973 година, която, както и сегашната ескалация, още веднъж стартира изцяло изненадващо за Израел. Тогава войната лиши живота на 2600 израелци. От арабска страна жертвите и изчезналите бяха минимум 9500. Войната тогава продължи три седмици.

Настоящият спор засегна индиректно и две прилежащи страни. От Ливан шиитското придвижване Хизбула предприе обстрел със снаряди и ракети против региона Фермите на Шебаа, които са под израелски надзор, само че са оспорвана територия. Последва ответен израелски удар, като снаряди са паднали на ливанска територия, покрай оспорваната зона. Израелската войска сподели също по този начин, че е блъснала благодарение на дрон терористична инфраструктура на Хизбула в граничната зона на Ливан с Израел.  Израелците от регионите по границата с Ливан пък бяха призовани да се изтеглят за един-два дни.

В Александрия в Египет египетски служител на реда пък откри безсистемно огън по израелски туристи и умъртви двама от тях, както и египетския им екскурзовод, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР